Spierpijn, wat is het en is het nodig om te hebben?

Spierpijn

Bijna iedereen heeft er wel eens last van, spierpijn. Maar wat is spierpijn nou eigenlijk en is het wel eens goed om spierpijn te hebben? Bij spierpijn zijn de spiervezeltjes beschadigd. Bij het herstel van spierpijn komen deze spiervezels vaak verbeterd en sterker terug.

Wij kennen twee vormen spierpijn:

Immediate Soreness (vroege spierpijn):
Bij deze vorm van spierpijn voel je de spieren branden tijdens of net ná de inspanning. Je weet wel, als je 30 squats achter elkaar doet en bijna niet meer omhoog komt door de verzuring. De oorzaak van deze vorm van spierpijn is dat er melkzuur vrij komt en de vrije zenuwuiteinden van de spier prikkelen. Deze vorm van spierpijn is meestal na een uurtje weer verdwenen.

Dit artikel is gesponsord door:

– Delayed Onset Muscle Soreness (verlate spierpijn):
Deze vorm van spierpijn komt eigenlijk het meeste voor. Verlate spierpijn zegt het al – het treed verlaat op. Vaak 24 tot 48 uur na de training en deze spierpijn kan soms zelfs 2 tot 4 dagen blijven hangen. De oorzaak van deze vorm van spierpijn is dat er kleine scheurtjes zijn ontstaan in het bindweefsel van de spier.

Is spierpijn goed voor je?

Na beschadiging van de spier komt de spier sterker en beter terug. In dit geval zou je dus kunnen zeggen dat spierpijn ook ergens wel goed voor je is, je krijgt er namelijk sterkere spieren van. Maar spierpijn kan ook betekenen dat je eigenlijk net iets te ver gegaan bent en je de spier flink hebt beschadigd.  Zoek spierpijn dus nooit op, want dan kan het ook zijn dat je de spier juist té erg beschadigd waardoor er blijvende schade aangericht kan zijn en je een flinke blessure te pakken hebt.

Moet je elke training spierpijn hebben?

Nee, absoluut niet. Het hebben van spierpijn na een training wil niet altijd zeggen dat je een ‘geslaagde training’ hebt gehad. Na verloop van tijd gaan je spieren wennen. Het is sowieso verstandig om na 8 – 10 weken een nieuw trainingsschema te nemen, maar dan nog wil het niet zeggen dat je spierpijn krijgt. Wanneer je vaker en langer traint, zul je merken dat je steeds minder vaak spierpijn krijgt. Dit is niet erg en dit wil ook niet zeggen dat je niets gedaan hebt of dat je training ‘niet goed genoeg’ was.

Hoe voorkom/verminder je spierpijn?

Het doen van een goede warming up vóór de training en een goede cooling down na de training kan helpen spierpijn te voorkomen. Natuurlijk is voldoende eten belangrijk, je spieren hebben namelijk de eiwitten en koolhydraten (glycogeen) nodig om weer te herstellen. Het gebruiken van een foamroller na een training helpt ook om de doorbloeding van de spieren te bevorderen. Op die manier herstel je ook sneller.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende rust te nemen. Want wist je dat je spieren eigenlijk alleen maar herstellen en sterker worden in rust? Spieren hebben na een training minimaal 48 uur rust nodig voordat je ze weer kunt belasten. Gun je spieren dus ook de rust, anders heb je kans dat je blijvende schade aanricht en dan zul je juist spieren af gaan breken in plaats van op gaan bouwen.

Interesse in een op maat gemaakt trainingsschema? Klik dan HIER.

Veel liefs, Carmen.

Vraag hier je persoonlijke schema aan