Cooling-Down, een belangrijk deel van je training

Cooling down

De Cooling-Down is een gedeelte van de training die veel mensen vaak vergeten. Eigenlijk is dat helemaal niet verstandig, want een cooling-down is best wel belangrijk. In deze blog leggen we jullie uit waarom een cooling down belangrijk is & welke vormen van cooling down er bestaan. Veel leesplezier!

Warming up

Aller eerst is het wellicht handig om te beginnen bij de Warming-Up, want ook déze is heel belangrijk. Door een goede warming-up uit te voeren voor je training, zorg je ervoor dat je je lichaam en je spieren geleidelijk aan opwarmt en je je hartslag rustig om hoog brengt. Wanneer je ‘koud’ gaat trainen, heb je grote kans op spierscheuren omdat je spieren nog niet goed opgewarmd zijn. Blessure kansen zijn hierbij dus verhoogt. Kies er dus altijd voor om je training te beginnen met een warming up! Bijvoorbeeld 5 – 10 minuutjes wandelen, fietsen of op de cross trainer.

Dit artikel is gesponsord door:

Bij een cooling-down zorg je ervoor dat je je lichaam van ‘actieve modus’ naar ‘passieve modus’ zet. Je zorgt er dus voor dat je lichaam weer tot rust komt en dat je hartslag tijd krijgt om te dalen. Door een cooling-down uit te voeren en je lichaam weer tot rust laat brengen, zorg je er ook automatisch voor dat de afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd kunnen worden. Hiermee kun je ook melk-zuur ophoping voor komen in je spieren (wat zorgt voor spierpijn). Een cooling-down kan helpen om spierpijn zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoe vul je de cooling down in?

Een cooling-down kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 5 minuutjes de loopband aan te zetten en in een rustig tempo te gaan wandelen. Als je verstandig bent, ga je na het wandelen eventjes rekken & strekken. Op deze manier komen er afvalstoffen vrij en komen je spieren weer op ‘huiskamertemperatuur’. Rekken en strekken moet je daarom altijd ná je training doen.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar foamrollen. Door middel van foamrollen ‘masseer’ je als het ware je spieren, waardoor je ook melkzuurophopingen kunt voorkomen. Je haalt de ‘knoopjes’ uit je spieren. Door te foamrollen (is dit eigenlijk wel eens een werkwoord?) stimuleer je ook nog eens de doorbloeding van je spieren, waardoor ze dus een stukje sneller kunnen herstellen.

Neem voor de cooling-down ongeveer 10-15 minuten de tijd. Ondanks dat we dit deel vaak vergeten, is het eigenlijk net zo belangrijk dan de training zelf. Neem dus de tijd voor je warming-up & je cooling down. Want deze zijn beide belangrijk!

Liefs, Carmen

Vraag hier je persoonlijke schema aan