Wat is de juiste manier van trainen?

Iedereen heeft vaak het beste advies. Zwaar liften! Nee juist niet, ga voor meer herhalingen. Maak je squats zo diep mogelijk! Nee juist tot 90 graden, dan behoud je meer spanning. Doe cardio om droog te trainen! Nee juist meer spiermassa trainen en vooral letten op je voeding. Om dol van te worden.

Hoe weet je nu wat het beste bij jou past. Welke manier van trainen gaat jou een optimaal resultaat geven? Laten we vooropstellen dat het begint bij goede voeding. Je lichaam heeft een basis nodig. Maar als ik dat even terzijde laat dan kun je je best verliezen in de verschillende trainingsmethodes. Deze zijn natuurlijk ook aan trends ondervonden, we worden immers steeds wijzer door studies die worden gedaan. Toch ben jij vooral de persoon die moet ontdekken wat bij jou past. Ieder lichaam is anders en de één valt makkelijker af dan de ander en de één komt sneller aan in spiermassa dan de ander.

Dit artikel is gesponsord door:

Ga het vooral proberen. Je kan best een cyclus doen van 12 weken en kijken of je je hier in kan vinden. Bevalt het niet dan probeer je een ander schema. Het is sowieso goed om eens in de zoveel maanden je trainings routine te veranderen om je spieren een extra prikkel te geven. Het is algemeen bekend dat weinig herhalingen en zwaar tillen vooral je kracht vergroot. Maar ook niet elke spier leent zich om op deze manier te trainen. Wanneer ik ga squatten, deadliften of bankdrukken dan kan ik best gaan voor sets van soms 2 of 3 of zelfs 1 herhaling. Biceps of triceps zullen bij mij op deze manier echt niet groeien.

Trainen wat je ziet

Een beginnersfout die veel wordt gemaakt is dat we alleen de spieren trainen die we zien. Of beter gezegd, die de anderen zien. Mooie grote borstspieren, of juist flinke biceps! Waarom? Wat is je reden om krachtsport te gaan doen. Voor jezelf of hoe anderen je zien. Je gaat namelijk geen mooie, complete bouw krijgen wanneer je selectief spiergroepen traint. Beter nog, train je veel rug dan lijk je al groter en je borstspieren komen zelfs beter naar voren omdat je schouderbladen meer naar elkaar toe gebracht worden en je meer rechtop loopt. Ik ben heel eerlijk wanneer ik zeg dat ik sommige spiergroepen ook verschrikkelijk vind om te trainen, maar doe het wel. We zien vaak voorbeelden van goede atleten, maar die zijn ook niet selectief. Die trainen gewoon ongelooflijk hard en ook alles dat erbij hoort. Voldoende rust, juiste eetschema etc etc.

Geduld is een schone zaak

Misschien nog wel het allerbelangrijkste is GEDULD! Je gaat niet binnen een paar maanden ineens veel groter worden, of ineens heel veel afvallen. Dat kan wel, maar dan zal ik je een paar telefoonnummers moeten geven van mensen die je helpen om binnen 3 maanden een beest te worden. Maar is dat het dan? Ik veroordeel het niet, maar ik denk dat meesten van ons dat niet nastreven. Geduld en gedisciplineerd trainen gaan je uiteindelijk echt wel de resultaten geven die je nastreeft en op zijn tijd een keer wat advies inwinnen kan je natuurlijk net weer wat verder helpen. Maar onthoudt dat elke minuut in de sportschool je dichter bij je doel brengt. Je kan niet een uur sporten en vervolgens niets zijn opgeschoten, tenzij je een schijf van 10kg op je teen laat vallen. Alleen trainen is niet voldoende, het zal een levensstijl moeten worden en om je dat aan te wennen heeft gewoon tijd nodig. Dit proces zal makkelijker worden wanneer je trots bent op je resultaten al zijn deze nog zo klein. Je bent immers toch vooruitgegaan.

NOT ALL PROGRESS IS PHYSICAL!

Deze blog is geschreven door: Sven Borst


Vind jij het zelf moeilijk om je trainingen in te delen en weet jij niet hoeveel setjes, herhalingen en oefeningen optimaal zijn om je doel na te streven? Klik dan hier en vraag je persoonlijke krachtschema aan!

Vraag hier je persoonlijke schema aan