Duurzaamheid piramide

Sportvoeding

Over sportvoeding is reeds heel wat inkt gevloeid. Vaak wordt geargumenteerd wat de beste methode is om je spieren te doen groeien of om vet te verliezen. Al deze discussies zijn relevant en zorgen ervoor dat sporters hun beste zelf kunnen worden. Vandaag wil ik het even hebben over een andere factor die, volgens mij, als een rode draad door al deze methodes loopt. Die factor is het krijgen en vooral, het behouden, van controle over je voeding.

Omstandigheden en gebeurtenissen in ons leven zorgen ervoor dat we die controle steeds dreigen te verliezen. Wanneer we een doel en een bijhorend plan opstellen, zouden we dit moeten doen met de inherente wetenschap dat dit plan vroeg of laat aangepast gaat moeten worden. Een plan dat slechts 1 optie voorziet is gedoemd om te falen wanneer de omstandigheden tegen ons draaien. Het is essentieel dat we alternatieven hebben die ons toelaten om van aanpak te veranderen en toch richting ons doel te blijven werken. Een goed voorbeeld daarvan is de piramide die je hieronder kan zien.

Dit artikel is gesponsord door:

piramide

Verschillende fases van de piramide

Elke fase in deze piramide vertegenwoordigt een manier om je voeding onder controle te houden. Het begint onderaan met een aantal algemene stelregels aangaande gezonde voeding en levensstijl. Elke trede hoger wordt strikter en vraagt meer inspanning van de sporter. Het is belangrijk te begrijpen dat geen enkele van deze fases exclusief toegepast moeten worden. Verschillende momenten in uw leven vragen een verschillende aanpak. Wanneer je jezelf voorbereid op een competitie dan zal je alle aspecten van je voeding in het oog moeten houden. Dit vraagt veel werk maar het doel is dan ook veeleisend.

Vertrek je na je wedstrijd op vakantie met familie dan wordt het misschien moeilijk om rond te lopen met een weegschaaltje. Bovendien is het ook niet gezellig voor je reisgenoten. Schrik er dan niet voor terug om minder streng te zijn en misschien gewoon een aantal dagen per week je calorieën in bedwang te houden. De sleutel ligt in het aanpassen van je methode aan de omstandigheden terwijl je toch nog steeds controle houdt over je voeding.

Wees flexibel

Waar je je ook bevindt in deze piramide, weet dat je steeds kan terugvallen op de basis indien het leven je ertoe dwingt. Indien je op een dag door omstandigheden niet in staat bent om je eiwitten bij te houden, ga dan een trapje lager staan door gewoon je porties onder controle te houden of door te kiezen voor algemeen gezonde maaltijden. Op die manier beheers je steeds je voeding. Je wijkt misschien af van je originele plan, maar je blijft in de richting van je doel werken. Nadien, wanneer het leven het opnieuw toelaat, pik je de draad gewoon weer op.

Wees bereid om flexibel te zijn in je aanpak. Een gebrek hieraan leidt tot opgave en dan is je doel voorgoed buiten bereik.

Blog geschreven door: Ken Zwisselberger

Vraag hier je persoonlijke schema aan