Motivatie, hoe krijg je dit omhoog?

Motivatie

Helaas kan niet iedereen voldoende motivatie vinden om te starten met sporten. Het aanleren van een nieuwe gedragsverandering is nou eenmaal moeilijker dan de meeste denken. Het starten met nieuw gedrag lijkt misschien makkelijk maar om daadwerkelijk te beginnen zit je al in de 4e fase. Dit lukt een hele grote populatie al maar om het daadwerkelijk vol te houden is een stuk lastiger. In deze blog geef ik jullie een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen om het tóch vol te houden!

Gedragsverandering

Om tot gedragsverandering te komen moet je een aantal stappen doorlopen. Deze stappen staan weergegeven in onderstaand model. Dit model heet ook wel: Stages of change. Natuurlijk zijn er nog meer factoren van invloed maar ik houd het nu even bij de basis.

Dit artikel is gesponsord door:

stages-of-change

Ik ga het uitleggen aan de hand van een voorbeeld: inactieve man van 30 die overgewicht heeft.

De verschillende fases:

In de 1e fase ben jij jezelf nog niet bewust van de noodzaak om iets te gaan veranderen. Je schuift de hele snackbar naar binnen zonder hierover na te denken en sport niet.

In de 2e fase komt er toch een kleine verschuiving in de balans van het niet willen veranderen naar misschien moet ik toch maar iets veranderen om later niet met allerlei beperkingen te komen zitten. Hierbij is je sociale omgeving ook van groot belang! Zonder hulp en steun gaat het allemaal net wat moeilijker.

In de 3e fase ben je tot inzicht gekomen om je gedrag te veranderen. Je gaat uitzoeken hoe je dit het beste kunt gaan doen. Meestal wordt er contact gezocht met een sportschool óf je gaat naar een sportwinkel om je eerste paar hardloopschoenen te kopen (raad ik af als je overgewicht heb).

In de 4e fase ga je het daadwerkelijk doen! Dit kan voor mensen dus al een grote stap zijn en dus mag jij jezelf een schouderklopje geven. In deze fase ga je dus naar de sportschool, hardlopen en daarbij gezonder eten want dit is vaak het grootste probleem.

In de 5e fase die de onderhoudsfase wordt genoemd is het de bedoeling dat het gedrag wordt volgehouden. LET OP, in deze fase loert het gevaar op een terugval. Je motivatie zakt weg óf je raakt bijvoorbeeld geblesseerd. Deze fase wordt vaak vergeten met de goede voornemens in het nieuwe jaar…

Tips om je motivatie te verhogen:

  1. Zoek een sportmaatje

Door samen te trainen met een vriend of vriendin kun je elkaar stimuleren om te komen trainen. Je bent elkaars stok achter de deur als je een keer geen zin hebt om te trainen. Zorg dat je een aantal tijdstippen plant waaraan jullie je ‘moeten’ houden. Je zult zien dat de training een stuk gezelliger wordt en je doet het ook nog eens samen! Maak het vooral niet té gezellig want er moet wel hard gewerkt worden.

  1. Doelen stellen

Een doel hebben is vaak een drijfveer om extra je best te doen. De meeste personen hebben wel een vooruitstrevende doelstelling maar probeer het vooral klein te houden. Door het bereiken van de kleine stappen blijf je gemotiveerd om uiteindelijk bij het ultieme doel te komen. Ook als je dit doel hebt bereikt is het weer belangrijk om uitdaging te houden in hetgeen wat je doet. Wat hedendaags ook populair is: het toewerken naar een evenement zoals een mudrun of halve marathon.

  1. Beloon jezelf regelmatig

Wat vinden we het toch fijn om nieuwe dingen voor onszelf te kopen. Probeer dit te koppelen aan je doelen! Is het je gelukt om na een aantal maanden trainen 5 kilo lichter te zijn en prettiger in je vel te zitten? Beloon jezelf dan met een nieuwe sportoutfit. Ook dit kan je weer nieuwe motivatie geven om er vervolgens weer voor 120% voor te gaan knallen. Dit kan natuurlijk variëren van een etentje bij je lievelingsrestaurant tot een avond uit naar je favoriete concert.

  1. Back up als er iets onverwachts gebeurt

Als je van hardlopen houdt maar niet zit te wachten op een flinke regenbui dan kan het in Nederland voorkomen dat je liever thuisblijft. Zorg er dan voor dat je een andere optie hebt om op terug te vallen. Ga bijvoorbeeld een HIIT-indoor training doen. Er zijn genoeg thuisprogramma’s te vinden op internet. Het kan ook voorkomen dat er iets onverwachts op werk gebeurt, geen tijd vind ik dan een slecht excuus. Zorg dat je een alternatieve dag hebt waarop je het kan inhalen.

  1. Social media

Het kan je wellicht helpen om een aantal social media accounts te volgen. Hoe motiverend is het als je leeftijdsgenoten ziet met de levensstijl die jij ook graag wil nastreven. Je kan je vragen stellen en krijgt vaak een passend antwoord terug (bij mij ieder geval wel). Deze tip kan misschien ook een negatieve invloed hebben. Je gaat jezelf namelijk snel vergelijken! Doe dit echt nooit en wees blij met wie je bent.

Bedankt voor het lezen en als jullie nog vragen hebben kun je die altijd stellen. Als jij het prettig vindt om online begeleid te worden, dan kunnen wij jou helpen. Stuur dan even een mail naar info@dutch4health.nl

Vraag hier je persoonlijke schema aan