13 weken transformatie Carmen

De mensen die mijn op Instagram volgen, weten dat ik de afgelopen 13 weken aan het cutten was. In de voeding- en sport wereld houdt cutten eigenlijk in dat je vet gaat verliezen. In deze blog deel ik met jullie waarom en hoe ik dit heb gedaan!

Mijn beweegreden. Waarom wilde ik cutten?

Ik denk dat velen van jullie wel weten dat ik een half jaar in San Diego, Amerika heb gezeten. Amerika is natuurlijk het land van de eeuwige calorie-rijke lekkernijen. En dit heb ik geweten. Ik heb een half jaar lang ONWIJS genoten van al het lekkere eten wat je in Amerika kun vinden. 100% zonder spijt.

Dit artikel is gesponsord door:

Bij thuiskomst merkte ik echter toch dat ik wat aangekomen was. 5,5 kilo – om heel precies te zijn. Vond ik dit erg? Nee. Dit vond ik niet erg. Waar ik minder blij mee was, was het feit dat mijn kleren niet meer zo lekker zaten. Mijn korte broekjes en rokjes zaten strakker en shirtjes zaten minder mooi. Dit was iets waar ik me minder prettig bij voelde.

Daarnaast voelde ik me opgeblazen en had ik het gevoel dat ik enorm veel vocht vast hield. Dit kun je zien aan de afdrukken in je huid wanneer je bijvoorbeeld je broek of je BH uit trekt. Ik voelde me af en toe een ballonnetje en dat is niet heel erg prettig!

Aankomende vrijdag (17 november) gaan Kjell en ik op vakantie. Naar Tenerife. Met deze vakantie en de zomer kleren in het achterhoofd, besloot ik om te proberen mijn vetpercentage iets te laten dalen. Mijn doel? Zorgen dat mijn kleren weer lekker zitten. Welk gewicht hier bij hoort, maakt me helemaal niets uit. Ik zou het gewoon weer fijn vinden als alle broeken en rokjes weer wat lekkerder zouden zitten.

De aanpak. Hoe ben ik begonnen?

Aangezien ik zelf ook Gewichtsconsulente en Online Coach hier bij Dutch4Health ben, heb ik genoeg kennis over voeding en training om te weten hoe het moet. Ik begon dus vol goede moed aan mijn eigen voeding- en trainingsschema. Dit ging prima, maar ik merkte toch dat ik ’te lief’ was voor mezelf. Je hebt niet echt een stok achter de deur en dat vond ik moeilijk.

Ik denk dat ik zelf een prima online coach ben en dat ik goede voedingsschema’s kan opstellen, maar mezelf coachen is een ander verhaal. Daarom heb ik aangeklopt bij Fara. Fara werkt bij een bedrijf waar ze ook voeding- en trainingsschema’s maken. Ik ken Fara al een tijdje en ik heb daarom aan hem gevraagd of hij mij wilde helpen.

Hij heeft mij macro nutriënten en calorieën gegeven, die eigenlijk hetzelfde waren als die ik ook voor mezelf had berekend. That’s it. We hadden wekelijks contact. Ik maakte wekelijks foto’s en stuurde deze aan mij door. Omdat Fara wist dat ik zelfstandig was en ben, hebben we verder niet echt contact gehad over eventuele moeilijkheden. Deze waren er namelijk niet. Ik had een stok achter de deur. Dat was het belangrijkste.

Het resultaat. Hoe zijn de 13 weken gegaan?

De 13 weken vlogen voorbij! Ik heb eigenlijk nauwelijks tot geen honger gehad, ondanks dat ik een energie tekort hanteerde. Ik ga niet met jullie delen hoe veel calorieën ik gegeten heb tijdens deze periode, want calorieën zijn heel persoonlijk. Je hebt er dus niet heel erg veel aan.

Tijdens deze 13 weken heb ik mijn calorieën en macro nutriënten bijgehouden binnen MyFitnessPall. Ik voerde in wat ik at, hoeveel ik at en wat mijn wekelijkse progressie was. De dalende lijn was al snel te zien en ook op de foto’s was het verschil super duidelijk. Dat was vooral erg motiverend!

Balans blijft iets wat ik super belangrijk vindt.

Ik vind het belangrijk om een goede balans te hebben. Daarom zei ik bijvoorbeeld nooit nee tegen etentjes of tegen een pizza bijvoorbeeld. Ik at gewoon lekker mee wat de pot schaft en ik zorgde er voor dat ik het gedurende de week een beetje kon bij trekken, zodat mijn progressie goed zichtbaar bleef.

In deze 13 weken ben ik van ongeveer 63,5 kilo – naar 60,2 kilo gegaan. Iets meer dan 3 kilo eraf dus. Ben ik hier blij mee? HELL YEAH! Had het meer kunnen zijn? Jap. De laatste 3/4 weken hebben ik het namelijk een klein beetje laten verslonzen (mede door mijn blessure, waardoor ik ook minder kon sporten) en heb ik mijn calorieën niet echt meer bijgehouden. Vind ik dit erg? Nee, absoluut niet. Die 3 kilo eraf is meer dan voldoende voor mij.

Sommige mensen zouden denken ‘3 kilo in 13 weken? Dat is toch niet veel!’. Nee klopt, dat is ook niet veel. Maar dat was mijn doel ook niet. Ik wilde niet veel afvallen. Ik wilde gewoon weer wat strakker worden en ervoor zorgen dat mijn kleren weer lekker zouden zitten. En dat is zeker weten gelukt!

En nu? Wat zijn je verdere doelen?

Ik ben nu weer op het gewicht waar ik was vóór ik naar Amerika ging. Ik vind 60 kilo een heel mooi gewicht en ik denk ook dat dit bij mijn lengte past, ik ben 1.67 meter. Daarnaast ben ik super blij met mijn lichaam en vind ik mijn verhoudingen op het moment super mooi.

Wél zou ik graag na mijn vakantie weer langzaam aan iets willen opbouwen. Ik ga langzaam aan weer terug werken naar mijn onderhoudsniveau qua calorieën. Vanuit daar kijk ik wel eventjes wat het plan is. Ik ga in ieder geval proberen om deze shape te behouden, of misschien zelfs te verbeteren!

Maar eerst…. ga ik eens even lekker genieten van een welverdiende vakantie op Tenerife. Daarna zie ik het wel weer!

Ook hulp nodig bij je voeding en/of training? Vraag een persoonlijk voeding- en/of trainingsschema bij ons aan!

Liefs, Carmen.

Hier onder vind je de begin- en de eind foto van de 13 weken cut. Kleine side-note bij de laatste foto – mijn houding is ietsje anders, ik sta wat rechter op, waardoor mijn bovenrug breder lijkt en waardoor de progressie misschien iets ‘aangedikt’ wordt!

 

Vraag hier je persoonlijke schema aan