Is een glutenvrij dieet gezond?

Wat is een gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Gluten wordt in ontzettend veel producten verwerkt zoals bijvoorbeeld brood, pizza, pasta, crackers, speltwafels, koek, taart, donuts, bier en muesli. Ook zitten gluten vaak in soepen en sausjes doordat tarwe vaak als bindmiddel wordt gebruikt.

Waarom glutenvrij eten?

Sinds juni dit jaar eet ik glutenvrij. De reden hiervoor is dat ik erachter ben gekomen dat ik coeliakie heb. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten en daarom wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd. Coeliakie is een auto-immuunziekte en heb je levenslang. Glutenvrij eten is het enige medicijn tegen coeliakie. Hiernaast is het ook van groot belang dat iemand met coeliakie helemaal glutenvrij eet, omdat de darmen beschadigen als hij of zij dit niet doet.

Dit artikel is gesponsord door:

Reactie van mijn buik op gluten

Wanneer je geen coeliakie hebt?

Glutenvrij is de laatste jaren een hype geworden en vaak hoor ik dat mensen glutenvrij eten of hebben gegeten met als reden ‘gezondheid’.

En vandaar deze blogpost, ik hoop wat verheldering te creëren rondom gezondheid en gluten.
Allereerst: een glutenvrij dieet is niet per definitie gezond. Voor iemand met coeliakie is glutenvrij eten een absolute must, dit vanwege o.a. darmbeschadiging. Voor iemand zonder glutenintolerantie is het vooral een duur en onnodig grapje. Granen, -dan vooral tarwe-, is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding en het zomaar weglaten is niet per definitie gezond. Door glutenvrij eten kunnen er zelfs meerdere vitamine, vezels, ijzer en jodium tekorten optreden. Niet erg gezond dus.

Glutenvrij gezond of ongezonder?

Het glutenvrije supermarkt schap is voor mij heerlijk winkelen, maar als ik geen coeliakie had zou ik er nooit iets kopen. Glutenvrije producten zijn vele malen duurder en véél minder lekker. Nog belangrijker is dat de glutenvrije producten vaak veel ongezonder zijn! Ja echt, ongezonder. De crackers, brood, koekjes bevatten vaak veel meer suiker, zout en vetten dan de normale producten. Bovendien bevatten ze minder vitaminen, vezels en mineralen. Ik zelf probeer dus om hier niet te vaak mijn boodschappen te doen en ga het liefst voor producten die van nature al glutenvrij zijn. Groentes, fruit, vlees, vis, zuivel, aardappel en rijst. Wanneer ik toch een koekje of iets dergelijks wil, breng ik een bezoekje aan het glutenvrije supermarkt schap of maak ik het zelf. Ook zijn er natuurlijk nog genoeg “ongezonde” alternatieven die glutenvrij zijn, denk aan chocolade, ijs en heel veel chips soorten. Ik kan ontzettend ongezond eten mocht ik dat willen (en af en toe moet dat ook kunnen trouwens).

glutenvrij supermarkt schap

Diagnose

Ondanks dat ik geloof dat je wat betreft voeding altijd moet luisteren naar je lichaam, wil ik op iedereen het hart drukken niet zomaar een glutenvrij dieet te gaan volgen. Indien je vermoed coeliakie te hebben of last te hebben van gluten, stop niet compleet met het eten van gluten. Ga eerst naar de dokter! Wanneer je voor een langere tijd stopt met het eten van gluten kan de arts de antistoffen niet meer in je bloed vinden en kan de diagnose coeliakie niet worden vastgesteld.

Ik hoop jullie hiermee iets meer duidelijkheid omtrent gluten en coeliakie te hebben gegeven.

Heel gelukkig met een glutenvrije pizza in Italië

Vraag hier je persoonlijke schema aan