Powerliften

Binnen de krachtsport zijn er verschillende wedstrijden. Een paar voorbeelden zijn crossfit, strongman, weightliften, bodybuilden en een van de minst bekende: powerliften. Bij powerliften wordt de maximale kracht getest van 3 verschillende onderdelen namelijk squatten, bankdrukken en deadliften.

Squatten

Bij squatten plaats je de bar tegen of onder je trapezius en houdt de bar met beide handen vast. Je haalt de bar uit het rek en gaat met je voeten naast elkaar staan. Als het startsignaal gegeven wordt, zak je door je knieën. Je moet op diepte squatten, wat betekent dat je heupen lager moeten zijn dan je knieën in het diepste punt van de squat. Na het omhoogkomen wacht je op het signaal om de bar weer terug in het rek te leggen.

Dit artikel is gesponsord door:

Bij het squatten mag je een riem dragen ter bescherming van je buikspieren. Ook mag je knee sleeves dragen die de spanning op de knie verspreiden tijdens diepe kniebuigingen, waardoor er verbeterde ondersteuning en prestaties zijn. Tot slot zijn wrist wraps ter ondersteuning van de polsen toegestaan.

Bankdrukken

Bij het bankdrukken lig je op je rug waarbij je billen en bovenrug het bankje moeten raken. Je voeten moeten de grond raken of plat op de grond staan, afhankelijk van de federatie waar je lift.

Met beide handen heb je de bar vast, en laat hem zakken tot je borst bij het startsignaal. Hier moet de bar ongeveer 2 tellen stil liggen voordat je het signaal krijgt dat je de bar weer omhoog mag drukken. Bij het laatste signaal mag je de bar weer terug in het rek leggen.

Veel bankdrukkers archen: ze hollen hun rug en maken als het ware een brug van hun lichaam zodat hun borst meer omhoog komt. Hierdoor kun je meer spanning opbouwen en is je range of motion, ROM, korter. Zo kun je meer gewicht wegdrukken.

Bij het bankdrukken mag je wrist wraps dragen en een riem.

Deadliften 

Bij het deadliften ligt de bar op de grond en moet je deze optillen tot heuphoogte. Je mag je benen op heupbreedte zetten (conventional) of wijder staan (sumo). Er is geen startsignaal, alleen een signaal dat je de bar weer gecontroleerd mag laten zakken.

Bij het deadliften mag je een riem dragen en knee sleves.

Wedstrijden

Bij een wedstrijd schrijf je je in voor een bepaalde gewichtsklasse. 2 uur voordat de wedstrijd begint, moet je gewogen worden. Ben je zwaarder dan de bovengrens van je gewichtsklasse, dan mag je niet meedoen. Aan de ene kant is het prettig om zo dicht mogelijk bij de bovengrens te zitten van je gewichtsklasse, omdat je dan hoogstwaarschijnlijk ook meer spiermassa hebt. Aan de andere kant kan het ook nadelig zijn, omdat wanneer 2 lifters hetzelfde aantal kilo’s gelift hebben, degene met het laagste lichaamsgewicht wint.

Naast het wegen is er ook voorafgaand aan de wedstrijd een kledingcontrole. Bij het powerliften moet bij elke lift een singlet gedragen worden, een shirt met korte mouwen (behalve bij het deadliften bij de mannen) en schoenen/ schoeisel. Tijdens het deadliften moeten zowel de mannen als de vrouwen sokken dragen tot vlak onder je knieën. Bij de controle wordt er gekeken of zowel je kleding als je uitrusting (riem, knee sleeves en wrist wraps) aan de eisen voldoen.

Na het wegen begint de wedstrijd. Voorafgaand aan de lift kun je opwarmen in de opwarmruimte. Je begint altijd met squatten, erna is het bankdrukken en tot slot deadliften. Bij elke lift krijg je drie pogingen, waarbij je na elke poging het gewicht op de bar met 2,5kg of een som hiervan moet verhogen. Alleen bij recordpogingen mag je met 0,5kgof een som hiervan verhogen.

Bij een wedstrijd wordt je lift beoordeeld door 3 scheidsrechters. Zij geven allemaal afzonderlijk met een witte of rode lamp aan of zij je beurt goedkeuren of afkeuren. Je hebt minimaal 2 witte lampen nodig om een goedkeurde beurt te krijgen.

Na de wedstrijd worden de zwaarste beurten van de verschillende onderdelen bij elkaar opgeteld en een totaalscore wordt berekend. Degene met de hoogste totaalscore heeft gewonnen. Bij internationale wedstrijden kun je ook prijzen winnen voor de afzonderlijke onderdelen.

WK Calgary

Ikzelf ben op dit moment aan het trainen voor het WK in Calgary, Canada. Hier ga ik Nederland vertegenwoordigen als junior in de -84kg klasse. Op dit moment zijn mijn beste resultaten: 155kg squat, 100kg bench en 185kg deadlift. Komende periode ga ik keihard trainen om dit te verbeteren. Je kan mijn traject volgen via instagrm @isabellelifts.

Aan mijn deelname aan het WK hangt een behoordlijk prijskaartje. Daarom ben ik nog op zoek naar sponsoren. Alle donaties, groot en klein, zijn welkom! Doneren kan via https://www.doneeractie.nl/help-isabelle-naar-het-wk-powerliften/-17012

Het WK is van 5 juni tot 17 juni en ik lift op 12 juni. Je kan de wedstrijden tegen die tijd volgen via https://www.powerlifting-ipf.com/media/livestream.html

Vraag hier je persoonlijke schema aan