Carmen test: Intermittent Fasting

Intermittent Fasting. Wellicht heb je er wel eens van gehoord; een eet-methode waarbij je gebruik maakt van een ‘eating window’ en een periode van vasten. Ik heb hier veel positieve dingen over gehoord en besloot om het eens een weekje uit te testen. Mijn bevindingen kun je lezen in deze blog.

Wat is intermittent fasting precies?

Zoals ik hierboven omschrijf maak je bij intermittent fasting gebruik van een ‘eating window’ en een periode van vasten. Er zijn verschillende manieren van intermittent fasting. Je hebt namelijk de variant die gebruikt wordt om af te vallen (20 uur vasten, 4 uur eten). Je hebt de variant waarbij je om de dag vast (24 uur vasten, 24 uur eten). Als laatste heb je de ‘eetpatroon’ variant waarbij je 15-20 uur vast en 4-9 uur eet.

Dit artikel is gesponsord door:

Ik maak gebruik van een ‘eating window’ van 9 uur en dat maakt de periode van vasten 15 uur. De meeste mensen hebben een iets andere verdeling (8 om 16 uur), echter was dit voor mij iets gunstiger. Bij intermittent fasting stel je je maaltijden als het ware uit. Je begint pas met eten rond 12:00/13:00 uur en je laatste maaltijd vind plaats om 20:00/21:00 uur. De benoemde ‘eating window’ is dus de periode dat je eet en de periode van vasten spreekt voor zich, in deze periode eet je niet.

Ik wilde dit graag proberen omdat ik merkte dat ik ’s morgens eigenlijk totaal niet actief was. Ik werk in de ochtenden vaak thuis, dan maak ik voedingsschema’s, en vanaf 12:00/13:00 uur werd ik pas een beetje actiever. Ik werk in de avonden en sporten doe ik tegenwoordig ook in de middag. Doordat ik in de middagen/avonden zo actief was/ben, had ik vaak in de avonden nog honger en in de ochtend juist helemaal niet. Intermittent fasting leek voor mij dus een goede oplossing, dus ik besloot dit eens een weekje uit te proberen om te kijken of het iets voor mij is.

Mijn bevindingen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik positief verrast was door deze week. Ik sta ’s morgens rond een uurtje of 7/8 op en ik begin eigenlijk gelijk met het drinken van water. Zolang je maar genoeg blijft drinken merk je vanzelf dat je eigenlijk totaal geen honger gevoel ondervind. Zelfs niet op de dagen dat ik in de ochtend moest werken en zelfs niet toen ik zaterdag ochtend ging sporten op een lege maag (waar ik normaal gesproken dus écht geen voorstander van ben).

Wat ik erg prettig vond aan IF was dat ik mijn maaltijden wat groter kon maken. Ik zit nu in een energie tekort omdat ik mijn vetpercentage wil verlagen. Ik eet nu dagelijks 1850 calorieën – let weer op: dit is wat werkt voor MIJ. Neem dit dus niet klakkeloos over. Waar ik normaal gesproken 1900 calorieën at in 6 maaltijden, at ik deze nu in 4 maaltijden.

Ik kon mijn ‘hoofdmaaltijden’ een heel stuk vergroten waardoor ik langer vol zat & doordat ik een heerlijk uitgebreide avond snack kon nuttigen, voelde ik me ook voor ik naar bed ging heerlijk vol. Ik vond het dus een stuk makkelijker om deze 1900 calorieën binnen te krijgen dan wanneer ik de hele dag door eet. Je hebt dan toch iets sneller een honger gevoel en een minder verzadigd gevoel na een maaltijd.

Een misvatting van IF is dat mensen denken dat je er sneller vet mee verliest.

Dit is dus ook niet per se het geval. Het enige verschil is dat als je ’s morgens gaat sporten op je lege maag, je iets sneller je vetreserves aan spreekt. Het verschil is echter niet per se groter dan als je een goed aantal calorieën over de dag verdeelt. Even een voorbeeldje; stel dat jij 1700 calorieën moet eten om vet te verliezen – maakt het dus niet uit of je dit verdeeld over de hele dag of dat je het in 8 uur propt. 1700 calorieën blijven dan dus ook 1700 calorieën. 

Nog een voorbeeldje; wanneer jij ’s morgens op een lege maag sport maar tijdens je eating window alsnog veel te veel calorieën nuttigt, ga je ook echt geen vet verliezen. Ondanks dat je wel op een lege maag hebt getraind. Kortom; sneller vet verliezen doe je niet, je spreekt alleen iets makkelijker je vetreserves aan. Toch ben ik nog steeds geen fan van sporten op een lege maag. Vooral omdat het je ook een duizeligmakend gevoel kan geven. Pas er dus wel een beetje mee op en ga niet volop trainen zonder gegeten te hebben. Het liefste dus in de avond of middag.

Ga je er mee door, Carmen?

Ja en nee. Ik denk wel dat ik het door de weeks door ga pakken. Ik vind het best prettig en ik heb ook het idee dat ik makkelijker een energie tekort aan kan op deze manier. Op sommige dagen is het alleen een stuk lastiger en dan denk ik dat ik er liever toch voor kies om de calorietjes te verdelen over de gehele dag. Ik denk dus dat ik het een beetje per dag ga bekijken. Zolang ik nog even in een energie tekort zit, vind ik dit wel een perfecte oplossing!

Binnenkort komt er ook een VLOG online over mijn bevindingen met Intermittent Fasting. Wil je er als één van de eersten bij zijn? Abonneer je op mijn YouTube Kanaal.

Veel liefs, Carmen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw voedingspatroon? Vraag een op maat gemaakt VOEDINGSSCHEMA aan.

Vraag hier je persoonlijke schema aan