Seated calf raise

De seated calf raise is een oefening die op een apparaat uitvoert. Je hebt dus wel een apparaat nodig en deze is niet in alle sportscholen aanwezig. Als dit apparaat niet in je sportschool te vinden is dan is deze seated barbell calf press een hele goede optie! Als je geen barbell tot je beschikking hebt kun je altijd nog dumbbells op je bovenbenen zetten.

Specificaties van de Seated calf raise

  • Hoofdspiergroep(en): Kuiten (soleus)
  • Hulp spiergroep(en): Kuiten (Gastrocnemius)
  • Type oefening: Isolatie
  • Niveau: Beginner

Start positie

  1. Plaats het voorste deel van je voeten op de verhoging.
  2. Plaats je bovenbenen/knieën onder het kussen.
  3. Ga rechtop zitten.

Uitvoering & aandachtspunten

  1. Haal met je handen veiligheidshendel eraf en duw met je tenen je hakken omhoog.
  2. Houd het gewicht boven vast en laat hem vervolgens rustig terugkomen.
  3. Je hakken mogen onderaan best onder de verhoging uitkomen om nog meer stretch op de kuiten te zetten. Een grotere bewegingsuitslag heeft positieve invloed op het resultaat. Kijk uiteraard wel of dit jou ook lukt qua mobiliteit.

Hoe pas je hem toe in je schema?

Deze oefening legt de focus vooral op de soleus (zie plaatje). Over het algemeen is het verstandig om je kuiten met wat meer herhalingen te prikkelen. Het is dus niet verstandig om een 1 RM test te doen op een oefening als deze. Ik zou er eerder voor gaan voor 12-20 herhalingen. Meestal worden de kuiten oefeningen overgeslagen omdat het worden gezien als onnozele en nare oefeningen. Ik heb altijd 1 of 2 oefeningen in mijn lowerbody trainingen zitten om toch die extra belasting aan je kuiten te geven.

Dit artikel is gesponsord door:

calf press

Vraag hier je persoonlijke schema aan