Machine crunch

De machine crunch is een buikspieroefening waarbij je extra gewicht kunt gebruiken om je buikspieren dikker te maken (hypertrofie). De meeste buikspieroefeningen worden namelijk met het eigen lichaamsgewicht uitgevoerd. Het nadeel is dat je wel een machine nodig hebt om deze oefening uit te voeren. Als je thuis traint wordt dit dus wel erg lastig! Deze oefening is meestal wel aanwezig in de sportschool.

Specificaties van de Machine crunch

 • Hoofdspiergroep(en): Buikspieren
 • Hulp spiergroep(en): 
 • Type oefening: Isolatie
 • Niveau: Beginner

Start positie

 1. Ga op het apparaat zetten en stel het kussen in ter hoogte van de borst of ga tegen de rugleuning zitten als het apparaat er zoals hier beneden uitziet.
 2. Stel het gewicht in waarmee je de oefening uit wil voeren.
 3. Plaats je voeten achter de voorbestemde kussens.
 4. Pak de handvatten vast en neem een actieve houding aan (rechte rug).
 5. Blijf naar voren kijken als je de oefening uitvoert.

Uitvoering & aandachtspunten

 1. Buig je bovenlichaam vervolgens naar voren en wees er alert op dat je niet te veel met je benen of handen gaat trekken. De beweging moet uit je romp komen!
 2. Je bovenrug óf borst houd je tegen de kussens aan. Het ligt er maar net aan wat voor soort crunch machine je tot je beschikking hebt.
 3. Houd de spanning even vast als je naar voren komt.

Hoe pas je hem toe in je schema?

De machine crunch is een isolatie oefening om je buik met wat extra gewicht te trainen. Buikspieroefeningen worden vaak gezien als middel om een ‘sixpack’ te creëren. Helaas is dit niet altijd waar… Je moet namelijk wel een laag vetpercentage hebben wil je de buikspieren zichtbaar tevoorschijn laten komen. Het is belangrijk dat je bij een oefening als deze een niet te zwaar gewicht pakt. Je ziet dan namelijk vaak dat je met je benen of met je armen het gewicht verplaatst. Ik zou hem rond de 10-15 herhalingen uitvoeren.

Dit artikel is gesponsord door:

machine crunch

Vraag hier je persoonlijke schema aan