Waarom je soms gaapt tijdens het trainen

Waarom je gaapt tijdens het sporten

Sta je lekker te trainen, begin je opeens met je mond wagenwijd open te gapen. Herkenbaar? In deze blog bespreken we een aantal oorzaken die er voor zorgen dat je gaapt tijdens het sporten.

Dit artikel is gesponsord door:

Excuses alvast voor de bovenstaande GIF, gapen is namelijk enorm aanstekelijk. Maar hoe kan dit dan? Verschillende experimenten hebben laten zien dat als iemand in de directe omgeving aan het gapen is, dat jij dit ook sneller gaat doen. Zelfs het kijken naar het bovenstaande plaatje of het lezen van het woord gapen heeft een aanstekelijke factor. Hieronder staan twee oorzaken waardoor jij waarschijnlijk tijdens het trainen moet gapen.

Zuurstof tekort

Tijdens het sporten heb je vaak een vrij snelle ademhaling. Deze is kort, maar bevat minder zuurstof dan wanneer je een keertje goed inademt. Bij het doen van krachttraining komt het zelfs vaak voor dat we even tijdelijk onze adem inhouden wanneer we kracht zetten. Ook dan heeft ons lichaam een tekort aan zuurstof. Onze longen transporteren zuurstof naar ons bloed en wanneer er te weinig zuurstof in onze bloedcellen zitten, ga je dus gapen. Door middel van gapen krijgen we in één keer een goede en flinke stoot zuurstof binnen in ons lichaam, waardoor onze bloedcellen hier van voorzien worden.

Het is dus heel belangrijk dat je tijdens het trainen goed door blijft ademen. Heel vaak wordt er gezegd dat jij tijdens het kracht zetten uitgeblazen moet worden, maar wanneer het ademhalingstempo van een persoon heel anders is dan een trainingstempo, kan dit dus juist belemmerend werken. Probeer dus een ademhaling te zoeken die voor jou prettig werkt. Houd je adem in ieder geval niet te veel vast, straks val je flauw!

Temperatuur regulatie in het lichaam

Een tweede oorzaak van het gapen kan komen door de regulatie van onze lichaamstemperatuur. Door het sporten wordt onze lichaamstemperatuur hoger en onze hersenen krijgen het ook een stukje warmer. In eerste instantie koelt ons lichaam zichzelf af door te zweten, maar vaak is dat niet genoeg. Vooral niet voor de hersenen. Door te gapen krijgt je lichaam een soort koel briesje binnen, waardoor de temperatuur van de ons lichaam en onze hersenen omlaag gebracht wordt.

Verkoeling tijdens het sporten is dus wel zo prettig. Je zult ook merken dat wanneer je sport in een warmere omgeving, je wellicht ook meer gaapt dan wanneer er een goede airconditioning aanwezig is. Hoe warmer je lichaam het heeft, hoe vaker je gaapt.

Gapen in het algemeen wordt vaak gelinkt aan het gebrek aan energie of dat je je verveeld. Er is nog steeds geen officiële wetenschappelijke reden bekend waarom een mens gaapt. We weten nu in ieder geval dat het niet per se hoeft te komen omdat je moe bent. Bij sporten, voornamelijk het doen van krachttraining, is dit dus gelukkig niet het geval.

Betrap jij jezelf er wel eens op?

Veel liefs, Carmen.

Mocht je toch nog wat extra energie willen hebben tijdens het trainen? Probeer eens een kop koffie van te voren te nemen of test een pre-workout.

Vraag hier je persoonlijke schema aan