2 tips om je voedingspatroon makkelijker vol te kunnen houden

Succes behalen met je vetverlies heeft natuurlijk voor een groot gedeelte te maken met hoeveel je eet. Echter, de manier waarop je eet of de structuur van je maaltijden kan een grote bijdrage leveren. Wat volgt zijn 2 technieken die je kan integreren in je aanpak waardoor jij je voeding kunt manipuleren om je zo makkelijker aan je dieet te houden. 

1. Wees flexibel wat betreft je eetpatroon.

Nog veel te vaak voelen mensen de noodzaak om hun dag op te delen in drie traditionele maaltijden. Ontbijt, lunch en avondeten met daartussen misschien een kleine snack. Niets mis mee uiteraard, tenzij dat patroon niet overeenkomt met jouw professionele activiteiten en/of de behoeften van je gezin.

Dit artikel is gesponsord door:

We kunnen een zeer grote flexibiliteit met ons voedingspatroon aan de dag brengen zonder dat dit negatieve gevolgen hoeft te hebben voor onze gezondheid of training. Integendeel zelfs, de drie traditionele maaltijden zijn vaak traditioneel geworden.

Probeer in alle rust te evalueren wanneer eten of niet eten jou het beste uitkomt. Indien je iemand bent die ’s ochtends geen honger heeft, waarom dan per se eten? Verschuif je eerste maaltijd naar later op de dag of begin je dag met de lunch. Het voordeel is dat je rond 12u nog al je calorieën van die dag tegoed hebt! Hetzelfde geldt voor mensen die vaak ’s avonds voor de tv honger beginnen te krijgen. Hoe meer calorieën je kan opsparen voor later op de dag wanneer je maag begint te grollen, hoe kleiner de kans dat je over je calorieën voor die dag zal gaan.

Ook de grootte van de maaltijden kan je manipuleren. Vind je vele kleinere maaltijden per dag aangenamer of ben je iemand die een voller en voldaan gevoel krijgt van 2 grote maaltijden? Stel jezelf die vraag en pas je eetpatroon aan. Je houden aan een dieet is uiteraard vaak een moeilijke opgave. Kijk dus naar jezelf waar jij je goed bij voelt en pas dit toe in je eetpatroon. Heb je vragen over het effect van jouw voeding op je gezondheid of training, raadpleeg dan eerst jouw coach.

2 Bekijk je voeding op weekbasis

Indien je gewicht en dan vooral vet wil verliezen dan moet je minder calorieën opnemen dan je verbrandt. Dat weten we allemaal, toch?

Vaak doen we dat door ervoor te zorgen dat we elke dag in een calorie deficit verkeren. Dag na dag eten we minder dan ons lichaam nodig heeft om stabiel te blijven en verliezen we dus gestaag vet. Daar is zeker niets verkeerd mee, maar er zijn wel een aantal minpunten aan verbonden. Het kan na verloop van tijd lichamelijk en mentaal lastig worden om dit aan te houden. Onze wilskracht raakt op. Niet onlogisch want wilskracht is zeker niet oneindig.

Een tweede minpunt is dat het niet aangepast is aan de dagelijkse realiteit. Er zijn dagen dat het zeer moeilijk en misschien zelfs niet wenselijk is om in een calorie deficit te verkeren. Uit eten gaan met vrienden of familie is in een dergelijk schema bijzonder moeilijk. Je kan deze beide minpunten een beetje opvangen door niet naar je dagelijkse calorie opname te kijken, maar naar je wekelijkse opname. Vergeet niet dat voeding een continue proces is en dat we gewicht verliezen indien we op de lange termijn een deficit creëren.

Een praktisch voorbeeld:

Stel dat je dagelijks 2000 calorieën mag eten. Je kan dan een lineaire aanpak verkiezen en effectief dagelijks 2000 calorieën consumeren.

Maar wat indien je zaterdag iets meer wil eten, omdat vrienden op bezoek komen?

Je kan dan inplannen dat zaterdag 3000 calorieën zijn toegestaan. Dat zijn 1000 calorieën meer dan toegelaten. Je kan dit compenseren door de overige 6 dagen van de week 160 calorieën minder te eten (1000/6=160 ongeveer). Van maandag tot vrijdag en zondag eet je dus 1840 calorieën en op zaterdag kan je met een gerust hart 3000 calorieën eten.

Je hebt zaterdag op dagbasis geen deficit, maar op weekbasis zit je nog steeds op koers.

Uiteindelijk worden de twee besproken aspecten bepaald door persoonlijke voorkeur. Ben jij iemand die zijn doelen het best bereikt door 3 maaltijden per dag te nuttigen en elke dag een deficit te creëren? Fantastisch. Doe zeker voort. In het andere geval, wees niet bevreesd om af te wijken van de standaard en organiseer je voeding naar jouw persoonlijke voorkeur en mogelijkheden.

Deze blog is geschreven door Ken, wil je hem in de gaten blijven houden op Facebook, Instagram & Youtube? In de onderstaande afbeelding is te zien hoe je hem kunt vinden.

Lees ook onze andere blog over ‘dieet VS leefstijl

rebuildonline

Vraag hier je persoonlijke schema aan