Hoeveel eiwitten moet ik eten op een dag?

Eiwitshakes

Binnen mijn netwerk is het tegenwoordig algemeen bekend dat ik een passie voor fitness heb. Echter, zodra iemand van buitenaf vraagt of ik aan krachttraining doe, dan is de tweede vraag vaak: ‘’Neem je dan ook van die shakies!?’’

Met ‘shakies’ doelt men vaak op eiwitten shakes. Dit zijn shakes die bestaan uit een proteïne poeder waar water en/of melk aan toegevoegd wordt. Deze eiwit shakes worden vooral gebruikt door atleten die voeding nodig hebben na hun training.

Dit artikel is gesponsord door:

Vanwege de huidige ontwikkelingen in de fitness industrie is fitness uitgegroeid tot een van de populairste sporttakken en behoort tot de groep van de meest innoverende sporten. Dit blijft niet onopgemerkt door de media. Als gevolg van de intensieve marketingtactieken van verschillende supplementenbedrijven, atleten en tijdschriften is er ook een vertekend beeld ontstaan over de hoeveelheid proteïne die nodig is voor de gemiddelde mens die een actieve levensstijl leidt.

Een aantal jaar geleden ben ik hier zelf ook de dupe van geworden. Al sinds ik me kan herinneren volg ik verschillende atleten en Youtubers op social-media, waar het een na het andere supplement werd aangeraden. Ik zag gespierde gasten maar liefst 200 gram proteïne per dag naar binnen werken en voor mij was dit de reden om dat ook te gaan doen. Denkend dat als ik zijn dieet nauwkeurig opvolg, dat ik ook ‘net zo breed word als hij’.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig per dag?

Ondertussen zijn we een aantal jaar verder en heb ik net een cursus ‘human-nutrition’ afgerond. Tot mijn verbazing kwamen tijdens mijn cursus verschillende studies naar voren over de juiste hoeveelheid proteïne die een mens en/of atleet moet nemen om vet te verliezen en/of in spier aan te komen. Deze studies concludeerde dat de hoeveelheid nodige proteïne veel lager was dan werd beweerd door de fitness tijdschriften.

  • Indien je een atleet bent, of een zeer actieve persoon die momenteel vet wil verliezen met behoud van spiermassa, dan wordt het volgende aangeraden: 1.5 – 2.2g proteïne per kg lichaamsgewicht.
  • Ben je over het algemeen een zeer actief persoon/atleet OF ben je momenteel bezig met het verliezen van vet met spierbehoud, dan is het volgende aan te raden: 1.0 – 1.5g proteïne per kg lichaamsgewicht.
  • Ben je minder actief en/of heb je een kantoorbaan of een andere baan waarbij je vaak/veel moet zitten, dan is het volgende aan te raden: 0.8g per kg lichaamsgewicht.

Verder moet wel gezegd worden dat er geen duidelijke negatieve effecten zitten aan een hogere eiwitinname, het is alleen niet nodig.

Ook, als je zwaarlijvig bent, is het bereken van je eiwitinname met behulp van een het lichaamsgewicht, een slecht idee. Val je onder deze categorie dan is het aangeraden om je magere massa (totaalgewicht na aftrek van de vetmassa) te nemen. Ook kan je hiervoor je streefgewicht nemen. Anders valt het eiwit percentage vaak veel te hoog uit en dit wil je niet hebben.

Conclusie

Met de behoeftes die hierboven worden genoemd is het vaak al gemakkelijk om zonder supplementen aan het juiste aantal proteïne te komen. Denk daarom twee keer na voordat je een veel te dure pot proteïne poeder neemt. Dat gezegd hebbende zijn er tegenwoordig allerlei lekkere proteïne-smaken verkrijgbaar, als chocolate brownie en salted caramel. Tevens zijn de smaken chocolade en vanille de meest gekozen smaken, je zit hiermee bijna altijd safe qua smaak. Veel sporters mixen hun eiwitpoeder door de havermout. De havermout wordt hierdoor wat zoeter en hierdoor is het vaak wat lekkerder om te eten.

Kies dus wat het best bij jouw behoefte, budget en levensstijl past. Supplementen kunnen een aanvulling zijn maar vervangen NOOIT een uitgebalanceerd voedingspatroon. Mocht je toch een twijfelen over het kopen van een pot eiwitten? Via de onderstaande link kun je een kijkje nemen in het assortiment van Body & Fitshop.

Meer begeleiding op je voeding? Vraag je persoonlijke voedingsschema aan. Deze zorgt ervoor dat jij de juiste verhoudingen van je macro nutriënten binnen krijgt.

Artikel is geschreven door Joshua George

 

Vraag hier je persoonlijke schema aan