Is cardio training noodzakelijk voor vetverbranding?

Vaak wordt het doen van cardio training geassocieerd met afvallen. In de blog ‘Kracht VS Cardio’ hebben wij al uitgelegd dat cardio training hier helemaal niet het belangrijkste onderdeel voor is. Maar waar is het dan wel goed voor en hoe kunnen we het leuk maken?

Wat houdt cardio training eigenlijk in?

Bij een cardio oftewel ‘cardiovasculaire training’ zetten we eigenlijk onze hart en bloedvaten aan het werk. Onze hartslag stijgt gedurende een langere periode waardoor ons lichaam meer zuurstof nodig nodig heeft. De koolhydraten in onze spieren zitten opgeslagen (glycogeen) zijn de voornaamste energie bron. Wanneer deze koolhydraten op zijn, gaan we pas onze vetreserves aanspreken.

Wanneer we ons uithoudingsvermogen willen verbeteren is cardio een prima manier van trainen. Met het uithoudingsvermogen bedoelen wij, de hoeveelheid zuurstof die het lichaam naar de spieren stuurt, zodat dit gebruikt kan worden als energie bron. Wanneer jij een slecht uithoudingsvermogen hebt hebt, stuurt jouw lichaam niet voldoende zuurstof naar de spieren en ben je sneller uitgeput. Interval trainingen zijn prima als je aan je uithoudingsvermogen wil werken. Hierbij leer je je zuurstof opname te vergroten om de activiteit langer vol te gaan houden.

Dit artikel is gesponsord door:

Cardio is geen wondermiddel

Cardio training is niet nodig als je vet wil gaan verliezen. Het kwijt raken van vet heeft voornamelijk te maken met het onderdeel voeding (70%). Natuurlijk wel in combinatie met je lichamelijke activiteiten (30%). Ben je niet dol op cardio? Niet getreurd, met krachttraining kun je prima vet verliezen. Te veel langdurige cardio kan daarnaast ook zorgen voor een afname van je spiermassa, dit wil je natuurlijk niet hebben! Conclusie: een combinatie van krachttraining & af en toe wat cardio training, zou prima zijn! Voor de algehele conditie is het natuurlijk erg belangrijk om zo af en toe aan je uithoudingsvermogen te werken, laat dit onderdeel niet verwateren.

  •  35-37 minuten lopen op een snelheid verbrand bij een lichaamsgewicht van 80 kilo ongeveer 500 calorieën.
  • 1 big mac bevat 509 calorieën

Wat is makkelijker dan makkelijker, je voedingsinname verlagen of je suf lopen tijdens een activiteit? Natuurlijk pakken we nu wel het uiterste met de Mac Donalds maar ik denk dat het punt duidelijk is geworden.

Welke vormen van cardio training?

Er zijn verschillende vormen van cardio training; je kunt natuurlijk op de crosstrainer gaan staan, of op de loopband voor je uit staren – maar je kunt het ook leuk maken in de vorm van een groepsles in de sportschool. Of ga een keertje dansen, doe eens mee met Zumba bijvoorbeeld. Wil je wel een interval training doen? Kies voor een 1:2 schaal, bijvoorbeeld 40 seconden hardlopen & 20 seconden wandelen. Herhaal dit ongeveer 20 minuutjes en je hebt een killer workout in de pocket!

Wil jij graag vet verliezen, strakker worden of spiermassa aankomen en weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan HIER jouw persoonlijke voedingsschema aan.

Vraag hier je persoonlijke schema aan