Crunch

De crunch is een hele bekende en redelijk makkelijk uitvoerbare buikspieroefening. Het is echter wel zo dat deze oefening vaak verkeerd wordt uitgevoerd. In deze blog behandelen we de uitvoering van de crunch, zodat jij hem nooit meer verkeerd kunt uitvoeren. Je kan de oefening gemakkelijk thuis uitvoeren, je hebt namelijk alleen maar een matje nodig! 

Specificaties van de Crunch

 • Hoofdspiergroep(en): Buikspieren
 • Hulp spiergroep(en): 
 • Type oefening: Isolatie
 • Niveau: Beginner

Start positie

 1. Leg een matje op een platte vloer neer en ga hier met je rug op liggen.
 2. Plaats je voeten recht op de grond.
 3. Laat je billen, rug en hoofd rustig op het matje liggen.
 4. Kijk recht omhoog.

Uitvoering & aandachtspunten

 1. Buig je bovenlichaam vervolgens naar voren en wees er alert op dat je niet aan je nek trekt.
 2. Je bovenrug en schouders komen van het matje af, probeer als je boven bent je lichaam even 2 seconden vast te houden voordat je terugkomt.
 3. In tegenstelling tot de sit up kom je bij de crunch niet helemaal omhoog tot aan je knieën.
 4. Als je een zwakke onderrug hebt kun je beter eerst je gehele core versterken voordat je aan deze oefening begint. Denk hierbij aan een oefening zoals het planken.

Hoe pas je hem toe in je schema?

De crunch is een isolatie oefening om je buik te trainen. Buikspieroefeningen worden vaak gezien als middel om een ‘sixpack’ te creëren. Helaas is dit niet altijd waar… Je moet namelijk wel een laag vetpercentage hebben wil je de buikspieren zichtbaar tevoorschijn laten komen. Ik vind deze oefening niet heel erg fijn om te doen maar als ik hem doe dan voer ik hem vaak wat hoger uit in herhalingen, denk hierbij aan 12-15 keer.

Dit artikel is gesponsord door:

crunch

Vraag hier je persoonlijke schema aan