Interview met Rico van Huizen

1.Vertel! Wie is Rico van Huizen?

Allereerst bedankt voor het interview! Ik vind het altijd leuk om mijn verhaal te vertellen en zeker als het betrekking heeft tot fitness gerelateerde onderwerpen. Wie is Rico van Huizen, goede vraag. Ik ben iemand die veel ambities heeft, zowel op zakelijk gebied als in de fitness. Het beoefenen van sport is altijd een must geweest en heb tevens ook een vader die altijd erg sportief was. Zo ben ik begonnen met martial arts op jonge leeftijd en behaalde op mijn 12e levensjaar me zwarte band met Tae Kwon Do. Hiernaast stond ik iedere zaterdag op de doellijn met voetbal en had ik inmiddels een transitie gedaan van Tae Kwon Do naar Kickboksen. Sporten doe ik niet voor de lol, er is voor mij altijd competitie in alles wat ik doe. Winnen is vaak prioriteit, hoewel ik de laatste jaren wat wijzer ben geworden en genoegen kan nemen met verlies.

Ik studeer momenteel nog op de Haagse Hogeschool en zit in mijn laatste jaar voor Small Business. Dit is een studie gericht op ondernemerschap, gezien ik altijd voor me zelf wil werken. Ik vind het namelijk enorm leuk om dingen te doen en creëren. Zo heb ik vrijwel alle werelden gezien, van DJ tot Jurylid bij een naturel bodybuilding organisatie, van parfum verkopen tot feesten organiseren enzovoorts. Maar mijn echte passie is voor altijd nog bodybuilding. Het is enorm fascinerend om te zien hoe het lichaam in zijn werking gaat en de mechanismen die erbij komen kijken. Het is in mijn beleving vrijwel het meest ingewikkeld stuk materie dat er bestaat.

Dit artikel is gesponsord door:

Ook ben ik reeds aantal jaren youtube-partner en maak dus vlogs over mijn lifestyle en naturel bodybuilding. Zo heb ik zelf een documentaire gemaakt genaamd: I AM NATURAL BODYBUILDER (675K views)). De interesse om te vloggen, komt van vroeger waar ik nog ambities had op jonge leeftijd om filmregisseur te worden. Gelukkig kan ik het nog steeds waarmaken door middel van youtube.

Ik heb één streven! Gezien ik heel mijn leven op een natuurlijke manier heb getraind en de nodige uren erin heb gestoken om dit nog steeds te maximaliseren, wil ik hiermee de wereld positief beïnvloeden. Beïnvloeden in de zin van motiveren en educatie. We zijn nu reeds bezig met het opzetten van Royal Bodies Online Cursus, waarin ik alle ins & outs uitleg over naturel bodybuilding (voeding, training, suppletie, motivatie, community enzovoorts). Hierin zal ik wetenschappelijke informatie terugbrengen tot jip en janneke taal, zodat iedereen het begrijp. Want informatie die men tegenwoordig krijgt op internet is daadwerkelijk om te huilen.

Hobby’s: Deze heb ik zeker en dat zijn er nogal wat eigenlijk. Ik hou ten eerste van lekker eten, dus sta vaak in de keuken (ja mijn dieet laat dit toe :D). Hiernaast geniet ik samen met me kameraden van uitjes, hamburgers en bier. Ik vind het leuk om nette kleding bij te houden, dus shoppen mag er ook wel bij. Muziek luisteren zit er ook dagelijks bij en automatisch vloggen ook natuurlijk. Verder vind ik het leuk om boeken te lezen over business, mindset en vooral voeding en lichamelijke boeken. Wetenschap doorlezen valt hier ook onder, gezien dit van essentieel belang is om niet alleen mijn eigen lichaam te maximaliseren, maar ook die van cliënten.

2.Wanneer en waarom ben je begonnen met trainen??

Op 15 jarige leeftijd ben ik gestopt met zowel kickboksen als voetbal en heb vervolgens 6 maanden stilgezeten. Ik herkende mij zelf niet meer, omdat ik altijd al een sportman ben geweest. Vanaf dat moment begon ik met een vriend te trainen op een health club, hier sloot ik een abonnement af van 3 maanden en vanaf het eerste moment dat ik een dumbbell aanraakte waren de aderen overal te bekennen. Op jonge leeftijd ging ik wel eens met vaders mee naar de sportschool en zat als klein kind overal wat gewichtjes te tillen en dronk whey shakes met paps mee. Ook had me vader me ooit Pumping Iron laten zien van Arnold Schwarzenegger en zat ik met moeders tekeningen te maken van Arnold. Ik was dus wel al bekend met fitness. Ergens vond ik het stiekem wel stoer die dikke kabels van Arnold.

Na 3 maanden health club wist ik wat ik wou doen.  Ik schreef mij in op een hardcore gym in Scheveningen Bodybasics en zag de gym volhangen met posters van bodybuilders. Ronnie Coleman, Arnold Schwarzenegger, Dorian Yates, Flex Wheeler en nog meer. Ik stond nog jong in de kinderschoenen en dacht: ‘’Ik wil ook zo worden’’. Zo naïef als dat ik was met geen verstand ging ik trainen en bekeek alle youtube filmpjes en films van deze bodybuilders. Elke avond stond ik wel te poseren voor de spiegel. Ook dacht ik dat ik net zo groot kon worden door te trainen en door shakes te drinken ( BRO OP EN TOP!). Bodybuilding was destijds ook nog niet heel populair in Nederland, maar besloot om een wedstrijd te doen op 17 jarige leeftijd. Daar waar ik dacht dat iedereen het op een natuurlijke manier deed, kwam ik er al snel achter dat al mijn idolen het niet helemaal natuurlijk hadden gerealiseerd en dit was het keerpunt in mijn gedachte dat ik het anders wou doen. Vanuit de vechtsport mentaliteit, waar je hard voor moest trainen als je wedstrijden wou vechten (anders krijg je klappen in de ring), begon ik bodybuilding te beoefenen. Ik wist namelijk dat je door middel van hard trainen en doorzettingsvermogen wel degelijk een gespierd lichaam kon krijgen, dit had ik gezien bij Bruce Lee!

Zo wist ik ook dat ik genetisch goed in elkaar zat. Buikspieren waren al aanzienlijk aanwezig op 6 jarige leeftijd en waren de armen al geaderd op 12 jarige leeftijd. Ik herinner mij nog dat we met schoolreisjes op de middelbare een ader wedstrijdje hielden in de bus.

Nog een reden waarom ik wist dat ik wou doorgaan met de sport, heeft te maken met een taakstraf die ik ooit heb opgelegd vanwege alcoholconsumptie op de scooter. De taakstraf mocht ik uitzitten in een bejaardenhuis en ik zag hierin hoe mensen zichzelf al op jonge leeftijd compleet verwoest hadden. Hier schrok ik erg van en wou nooit in deze situatie terecht komen, wat maakte dat ik al trainde voor langer termijn voordeel. Zo heb ik altijd gezegd: “Later wil ik nog kunnen voetballen als opa met mijn kleinkinderen”.

kjdf
Afbeeldingen: net 17 jaar en 1,5 jaar training achter te rug

3.Op je instagram is te zien je in 2011 Jr champion bent geworden, kun je ons wat meer vertellen over je wedstrijden die je hebt meegedraaid?

Zoals ik al eerder omschreven heb, deed ik mijn eerste wedstrijd op 17e jarige leeftijd. Daar waar ik al snel achterhaalde dat de sport niet zo naturel was als dat ik dacht, begon ik naturel wedstrijden op te zoeken. Zo kwam ik uit bij Musclemania, tot voorheen nog redelijk “NATTY” hier deed ik 2 shows voor in Engeland en werd Europees kampioen in de junioren klasse. Toen ben ik 2 jaar ertussen uit geweest, omdat ik last kreeg van een knie blessure (patella pees), hierdoor was ik niet instaat om mijn benen te trainen voor 2 jaar en alleen rust was de oplossing. Er werd voorgesteld cortisone te nemen, BUT NO THANKS! Tijden mijn herstel kwam ik er snel achter dat musclemania de grootste scam organisatie was in termen van naturel, dus ben verder onderzoek gaan doen. Ik wil tegen de beste van de wereld staan en waar ook daadwerkelijk getest wordt en de organisatie er alles aan doet om het zo naturel mogelijk te houden, wat ten eerste een vrijwel onmogelijke opgave is! Al snel kwam ik terecht bij de beste organisaties in de wereld op gebied van Naturel Bodybuilding: IFPA, YORTON CUP, OCB, PNBA/INBA, WNBF/INBF. Zo besloot ik mijn eerste wedstrijd te doen bij INBA op de wereldkampioenschappen in Slowakije, hier behaalde ik een 3e plaats van de wereld in mijn lengte klasse en dit was de eerste keer als senior. Vervolgens heb ik een jaar later een wedstrijd gedraaid voor INBA in Dubai (daar waar de documentaire over gaat) en plaatste ik niet. Ik heb deze conditie destijds te danken aan de beste naturel coaches wereldwijd: Jeff Alberts van 3DMJ.

Na Dubai heb ik besloten om tijd mijn lichaam rust te geven en te werken aan mijn bouw voor 2,5-3 jaar. Naturel Bodybuilding heb je te maken met de wet van verminderde opbrengsten, dus wordt het ook steeds moeilijker om Gains te maken en heb je hier meer tijd voor nodig. Mijn volgende wedstrijd periode staat gepland medio 2018 tot November. Mijn doel zal zijn om in zoveel mogelijk naturel bonden wereldwijd mijn pro cards te krijgen en ook dit zal allen gepaard gaan met een documentaire, SO BE READY! Dit keer zal ik het geheel op eigen houtje doen zonder coach, omdat ik me eigen kennis dusverre toe vertrouw dat ik beter kan komen als voorheen.

4.Hoe ziet jouw voedingsdagboek eruit?

Het grappige en vrijwel ongehoord is dat ik geen dagboek heb. Ik maak gebruik van een flexibele aanpak en ben ik dus kortweg mijn macro nutriënten aan het vullen, natuurlijk wel op een manier dat het niet ten kosten zal gaan van de micro nutriënten. Dus ik eet elke dag waar ik die dag zin in heb en nee dat zijn niet de standaard bordjes rijst met kip. Dit zijn borden met pindasaus en gebakken uitjes, brood met roomboter en pindakaas met hagelslag. Tsjaa en wie mij kent van Youtube, weet dat ik Oreo Cookie Fanaat ben tijdens mijn prep.

5.Hoe ziet je huidige trainingsweek (trainingsschema) eruit?

Dit kan ik het makkelijkst weergeven met een screenshot van mijn excel spreadsheet.

2223

Mijn training bestaat uit een training van 6 dagen met een frequentie van  3 x benen, de rest van de spiergroepen minimaal frequentie van 2 x per week. Ik maak gebruik van dagelijks golvende periodisering (DUP) op de compound oefeningen en single en double progressies of secundaire oefeningen. Ik zal de wetenschappelijke interpretatie even buitenwege laten, maar naarmate je gevorderder wordt dan zal je gebruik moeten maken van periodisering om blijvend progressie te kunnen maken. In het begin van je fitness carrière zal het makkelijk gaan en kun je wekelijks sterker worden, maar dat stagneert met de tijd. Daarom dat ik ook langer moet uitrekken om aanzienlijk verschil te maken in mijn fysiek, alvorens ik weer het podium op ga. Dit is tevens ook de reden waarom veel atleten elk jaar hetzelfde eruit zien, omdat ze niet genoeg tijd geven om te herstellen van een prep, dat (indien naturel) 50% van de prep duur zal zijn. In mijn geval is dit 6 maanden minimaal een voorbereiding en dus 3 maanden herstel om alle fysiologische waardes weer op basaal niveau te krijgen.

6.Heb je nog (trainings)doelen die je wilt behalen in 2017??

Ik heb niet zozeer trainingsdoelen, maar over het algemeen is het zorgen dat je meer volume creëert  in de trainingen met de jaren het doel. Stiekem wil ik wel een Bench press van 170kg 1RM halen! Maar dat ga ik binnenkort wel halen. 2017 zal gericht zijn op het hebben van een clean bulk en zal ik een heel jaar uittrekken (in totaal na Dubai 3 jaar) om maximaal 80kg te wegen. Momenteel weeg ik 78,5kg. Dus 1,5kg in een jaar is het doel, om vervolgens met 70kg het podium op te kunnen (Dubai was 67,5kg). Korteweg in 3 jaar 2,5kg spier, zou perfect zijn.

7.Welk advies zou je een sporter mee willen geven die van plan is om zijn eerste wedstrijd te plannen?

Dit is een lastige want er komt gigantisch veel bij kijken. Veel mensen die wedstrijden doen en de coaches van deze atleten hebben werkelijk waar geen idee. Dit is ook de reden waarom zoveel mensen aan de doping gaan, om het onwetende te compenseren met spullen. Ten tweede doet iedereen wedstrijden omdat het een hype is, begin dus aan wedstrijden omdat je het voor je zelf wilt doen en niet omdat iedereen het doet en je erbij wilt horen. Het plannen van een wedstrijd begint bij een realistisch beeld creëren en of je huidige lichaamscompositie het toelaat om het podium op te gaan. Veel mensen gaan het podium op zonder een basis en dit is killing voor je eigen motivatie op langer termijn. Ook is planning enorm belangrijk, want de “gouden regel” is 3 maanden, maar dit is een planning waar je (naturel) in de problemen komt. Niet alleen moet je snel afvallen en al snel in een laag calorische inname gaan zitten ( belabberd voelen), maar ook wek je zo juist een omgeving voor spierverlies. Dit is juist wat je tegen wilt gaan als bodybuilder zijn.

8.Het nieuwe jaar komt er bijna aan, er zijn genoeg mensen die willen gaan beginnen met fitness. Wat zou jij deze personen mee willen geven?

Wacht niet op het nieuwe jaar. Begin jezelf niet voor de gek te houden met nieuwjaar doelstellingen want dit kun je linea recta de prullenbak in gooien. Vandaag is de dag om te beginnen, want zover mijn kennis gaat bestaat het nieuwe jaar ook uit dagen van 24 uur. Niks nieuws dus. Beginnen met fitness is een levenslange toewijding en dit kan je op langer termijn tot aan sterven, een enorm voordeel bieden. Zeker bij het ouder worden.

Huidige shape 78kg: ->

 dssd

Vraag hier je persoonlijke schema aan