Tips voor het veranderen van je gedrag

Tips voor gedragsverandering

Wanneer je je leefstijl wil veranderen, is het belangrijk om ook de focus te leggen op het veranderen van je gedrag. Sommige gewoontes zul je moeten laten, of moeten veranderen. In deze blog bespreken wij de grote valkuilen wanneer het gaat om gedrag & wij geven tips voor gedragsverandering. Alles uiteraard gerelateerd tot een gezonde leefstijl.

Valkuilen

Één van de grootste valkuilen binnen ons gedrag is associatie. Wij mensen associëren bepaalde gebeurtenissen met een bepaalde reactie. Om eventjes een voorbeeld te noemen; toen je vroeger viel, of je had pijn – kreeg je van je ouders een snoepje. Door de jaren heen blijft zoiets hangen, waardoor je eerder geneigd bent om naar eten te pakken wanneer je pijn hebt of wanneer je je rot voelt. Het welbekende emotie eten is hier een goed voorbeeld van.

Dit artikel is gesponsord door:

Als tweede hebben we nog de gewenning. Wij zijn gewend om bij bepaalde gebeurtenissen of gelegenheden naar eten te grijpen. Wanneer je lekker op de bank zit ’s avonds, hoef je maar te gaan zitten en je krijgt al trek. Wanneer je naar de bioscoop gaat, zweven de woorden ‘M&M’s’ of ‘snoep’ waarschijnlijk als door je hoofd heen.

Maar hoe kom je hier dan vanaf?

Wanneer je bepaalde doelen hebt, voor de meeste zal dat afvallen zijn, is het heel belangrijk dat je deze vormen van gedrag weet om te buigen. Niet alleen je gewoontes moeten een flinke draai maken, ook je mind-set zul je moeten ombuigen wanneer je iets wilt bereiken. Nu hebben wij het natuurlijk over voeding & sporten, maar ook bij andere zaken in het dagelijks leven is dit het geval.

Gedrag veranderen is een kwestie van uit je comfortzone stappen. Iets anders doen dan je gewend bent. Waarschijnlijk heb je jezelf een bepaalde routine aangeleerd, maar wanneer je merkt dat deze routine niet werkt, zul je hem toch moeten aanpassen. De makkelijkste manier om dit te doen, is eigenlijk door jezelf een nieuwe routine aan te leren.

Merk je dat je zin hebt om een zak chips open te trekken wanneer je uit je werk komt of uit school komt? Kies dan eens voor iets anders, dus voor een stuk fruit of iets anders gezonds. Maak veranderingen in je keuzes en probeer over alle keuzes die je maakt ook goed na te denken.

Gedrag veranderen is moeilijk.

Heel moeilijk. Dit heeft ook tijd nodig en je zult merken dat iets niet van de ene op de andere dag gaat. Het is heel makkelijk om snel terug te vallen in je oude gewoontes, maar hierbij zul je ook een klein beetje self-control moeten opbouwen. Hiermee bedoel ik; jezelf streng leren aanspreken.

Dit geld wanneer je thuis op de bank zit, maar ook wanneer je omringt bent door mensen die jou misschien niet steunen in wat je doet. Leer NEE te zeggen, en probeer vooral ook achter je keuze te staan en vooral geen sociale druk te voelen.

Allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar nu moet ik het nog kunnen toepassen.

Ja, dat klopt. En het enige wat ik hierop kan zeggen is oefening baart kunst!

Liefs, Carmen

Hulp nodig bij je doelen? Vraag een persoonlijk voeding- en/of trainingsschema aan!

Vraag hier je persoonlijke schema aan