Waarom diëten niet werkt … op lange termijn.
Het is weer januari. Dat betekent dat de goede voornemens weer uit de kast zijn gehaald en dat een groot deel van de maatschappij als nummer 1 doel heeft: afvallen. Het eerste en beste dieet wat voorbij komt, wordt getest. Werkt het ene dieet niet? Dan proberen we het andere dieet
wel. In deze blog leggen wij jullie graag uit waarom diëten eigenlijk helemaal niet werkt!
Dit artikel is gesponsord door:
Diëten in verschillende soorten en maten
Tegenwoordig bestaan er een onmogelijke hoeveelheid verschillende diëten. Het één op basis van low carb, het ander op basis van eierkoeken en wéér een ander met alleen maar shakes. Helpen deze diëten? Ja zeker, op korte termijn wel ja.
We weten ondertussen dat het belangrijkste bij afvallen is dat je een energietekort hanteert. Het consumeren van minder calorieën dan er verbrand worden. Vaak is een tekort van 10-20% van je onderhoud al voldoende.
Wat er bij een dieet gebeurt is dat er niet zo maar een energietekort gehanteerd wordt, nee.. soms wordt er wel 50 – 70% minder calorieën gegeten dan dat er verbrand worden. Een crashdieet noemen we dat. ‘Maar dan gaat het toch lekker snel?’ – zou je denken. Ja klopt, snel afvallen is waarschijnlijk wel het geval. Echter verlies je niet alleen vet, je verliest ook spiermassa en daarnaast voedt je je lichaam onvoldoende om juist te kunnen functioneren.
Kookboeken en dieet menu’s
In de winkel kom je regelmatig afval boeken tegen. Dit zijn boeken waarin dagmenu’s staan. Door deze menu’s te volgen, zou je moeten afvallen. En ja.. ook dit klopt. Afvallen zul je er waarschijnlijk ook wel mee doen.
Calorieën zijn alleen heel erg persoonlijk. Iedereen heeft een persoonlijke energiebehoefte, een andere lichaamssamenstelling en een ander dagpatroon. Al deze dingen zijn belangrijk voor het berekenen van een energiebehoefte. Zo’n boek met menu’s heeft dus helemaal geen zin, want het is totaal niet gepersonaliseerd. Ook hierbij verlies je dus niet alleen vet, maar ook spiermassa.
Dus.. waarom werkt diëten nou niet?
Op korte termijn werkt een dieet wel zeker. Op lange termijn echter helaas niet. Tijdens het dieet ben je je lichaam van verschillende dingen aan het ontnemen. Je bent je lichaam niet voldoende aan het voeding, je calorie-inname is veel te laag, je bent waarschijnlijk voedingsstoffen aan het schrappen of misschien zelfs normale voeding aan het schrappen.
Dit betekent dat jouw lichaam dit niet meer herkent. Wanneer je weer meer calorieën zult gaan eten, of je gaat opeens wel weer koolhydraten eten, herkent jouw lichaam dit niet meer. Je metabolisme is verlaagd, je lichaam kent het verwerken van bepaalde voedingsstoffen niet meer en je lichaam functioneert niet meer zoals voorheen. Wat gebeurt er dan? Je komt aan.
Alle kilo’s die je tijdens je dieet bent verloren, zitten er dus binnen no-time weer aan. Soms zelfs een beetje extra. Een dieet is een tijdelijke oplossing met tijdelijk resultaat, maar helaas zul je geen blijvend resultaat krijgen.
Een crashdieet is niet de oplossing wanneer je wil afvallen. Maar wat dan wel?
Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je een energietekort hanteert. Dit energietekort hoeft maar 10-20% van je totale energiebehoefte te zijn. Verder is het belangrijk dat je lekker in beweging blijft en daarnaast geen voedingsstoffen schrapt. Het is dus niet nodig om low carb of high protein te eten. Natuurlijk werkt dit voor sommige mensen wel, maar dit hoeft niet voor iedereen het geval te zijn. Een goede balans in de macro nutriënten is het belangrijkste. Daarnaast het energietekort. Dit is het aller belangrijkste.
Wat voor de één wel werkt, werkt wellicht voor de ander niet. Over het algemeen is het verstandig om de gehele leefstijl aan te passen. Eet niet te weinig, eet gewoon normaal en schrap geen voedingsstoffen. Zolang je dit je hele leven blijft doen, weet je zeker dat je mooie en blijvende resultaten zult behalen! In de blog Dieet VS Leefstijl gaan we nog iets dieper in op dit onderwerp.