Isolation curl

De Isolation curl is een effectieve oefening om je biceps geïsoleerd te trainen (ja duh, de naam zegt het al). De oefening wordt over het algemeen tegen het eigen been uitgevoerd. Het voordeel hiervan is dat je helemaal niet kunt smokkelen en een juiste begeleiding kunt bieden voor de beweging. Bij een apparaat ben je vaak gebonden aan de instellingen en hier kun je de hoek zelf bepalen. 

Specificaties van de Isoalation curl

 • Hoofdspiergroep(en): Biceps
 • Hulp spiergroep(en): 
 • Type oefening: Isolatie
 • Niveau: Beginner

Start positie

 1. Ga zitten op een plat bankje.
 2. Zet vervolgens je elleboog tegen de binnenkant van je been aan.
 3. Pak een dumbbell of kabel vast en breng deze op spanning.

Uitvoering & aandachtspunten

 1. Curl de dumbbell of kabel tot schouderhoogte omhoog.
 2. Houd je ellebogen op dezelfde positie tegen je knie aan.
 3. Als de dumbbell rond schouderhoogte is houd je hem even vast en kun je hem eventueel nog iets naar binnen draaien. Hiermee creëer je de ‘peak’ in de biceps.
 4. Laat de dumbbell vervolgens rustig terugzakken. Je arm is hierbij zowat helemaal gestrekt. Zorg er dus voor dat jij niet de persoon bent die halve herhalingen maakt omdat het gewicht te zwaar is.

Hoe pas je hem toe in je schema?

De isolation curl kun je als aanvulling gebruiken om je biceps gecontroleerd te trainen. Ik heb zelf 1 bicepsoefening per bovenlichaam training staan. Je gebruikt je biceps namelijk ook al tijdens alle rug oefeningen dus daarom is het niet nodig om nog 4 extra biceps oefeningen te doen om je wekelijkse volume te behalen. De bicep oefening staat over het algemeen aan het eind van mijn schema. Ik start namelijk altijd met mijn compound oefeningen. Ik vind de icolation curl een stuk zwaarder als een normale dumbbell of barbell curl. Probeer hem daarom niet te zwaar te pakken en probeer je echt op de biceps te focussen. Het voordeel is nu dat je unilateraal je focus kunt verleggen. Ik zou hem zelf rond 12-15 herhalingen uitvoeren.

Dit artikel is gesponsord door:

Een vervangende oefening voor de isolation curl waarmee je de biceps iets zwaarder kunt trainen is de hammer curl. Wil je weten hoe je deze uitvoert? Klik dan even op de oefening.

isolation curl

Vraag hier je persoonlijke schema aan