De voordelen van vetten

De voordelen van vetten

De meeste mensen worden een beetje bang wanneer je het hebt over het eten van vetten, want word je van vet eten, juist niet vet? Nee. In tegendeel zelfs! In deze blog leggen wij uit wat de voordelen zijn van vet-rijke producten & wat de functie is van ons lichaamsvet.

Het lichaamsvet – de functies in ons lichaam

Een mens heeft het liefst zo min mogelijk vet. Een gezond, fit en strak lichaam is natuurlijk hartstikke mooi, maar wist je dat het hebben van een (extreem) laag vetpercentage ook heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid? Lichaamsvetten hebben namelijk verschillende functies in ons lichaam & daarnaast heeft het hebben van lichaamsvet ook verschillende voordelen.

Dit artikel is gesponsord door:

Waar dienen vetten voor?

  • Vetten leveren energie, door de afbraak van vetten door ons lichaam.
  • Vetten zijn de bouwstenen van bepaalde lichaamscellen. Zo bestaan onze hersencellen bijvoorbeeld uit vet.
  • Vetten zorgen voor de opslag & transport van de in vet oplosbare vitamines (lees verder).
  • Lichaamsvet zorgt voor warmte en isolatie voor ons lichaam. Ze beschermen bijvoorbeeld onze organen.
  • Vetten zijn smaakmakers in onze voeding.
  • Lichaamsvetten zorgen voor een gezonde hormoonregulatie, voornamelijk bij vrouwen.

Het hebben van een gezonde laag lichaamsvet is dus essentieel, vooral voor vrouwen! Wanneer een vrouw een (extreem) laag vetpercentage heeft, kan het zijn dat het lichaam haar werk niet meer goed kan doen. De hormoon regulatie gaat achteruit & het kan zelfs zijn dat de menstruatie uit blijft en in extreme gevallen kan een vrouw zelfs onvruchtbaar raken.

Bij veel mensen met een eetstoornis is dit het geval. Vrouwen vermageren in extreme mate, wat ervoor zorgt dat de vrouw extreem daalt in het vetpercentage. Na verloop van tijd zal er geen menstruatie meer plaats vinden & kan het zelfs voorkomen dat deze nooit meer terug komt. Kinderen krijgen zal niet meer mogelijk zijn.

Een extreem laag vetpercentage is niet gezond, maar een hoog vetpercentage uiteraard ook niet.

Natuurlijk is het gezond om een laagje vet te hebben, maar ook een hoog vetpercentage brengt ernstige risico’s met zich mee. Zo vergroot een hoog vetpercentage de kans op hart- en vaat ziekten, er vind een stijging van visceraal vet plaats (vet wat zich om de organen bevind, risicovol vet) & het kan zijn dat de werking van sommige organen achteruit gaan, zoals de lever.

Het consumeren van vetten

Nu hebben we het natuurlijk gehad over lichaamsvet, maar we zijn nu aangekomen bij de andere vorm van vet – namelijk de vetten die je eet. Ook het eten van deze macro nutriënt is heel belangrijk.

Vetten bevatten 9 calorieën per gram, wat dus betekend dat ze meer energie vrijmaken bij verbranding dan koolhydraten of eiwitten (beide 4 calorieën per gram). Naast het vrij komen van energie, zorgen vetten ook voor het voeden van bepaalde celmembranen & bij het opbouwen van deze cellen. Zo bestaan de hersenen voornamelijk uit vet.

Naast dit voordeel, hebben vetten ook bij de bepaalde opname van vitamines. Je hebt in water oplosbaren vitamines & in vet oplosbare vitamines. De vitamines A, D, E & K zijn in vet oplosbare vitamines. Deze vitamines worden door ons lichaam opgenomen, met behulp van vetten. Wanneer je dus weinig tot geen vetten eet, is het dus een stuk moeilijker om deze vitamines op te nemen in je lichaam.

Vetten zorgen ook voor smaak in producten. In producten zoals kwark, yoghurt & melk zitten van nature vetten. Wanneer je de vetten uit dit product haalt, krijg je magere producten. Helaas bevatten deze producten, na het verwijderen van de vetten, geen smaak meer. Er zullen dus anders stoffen toegevoegd moeten worden, om smaak te creëren. Vaak zijn deze stoffen suikers of zoetstoffen, die het product weer wat minder gezond en wat minder natuurlijk maken.

Verzadigde en overzadigde vetten

We kunnen de vetten opdelen in verzadigde & onverzadigde vetzuren. De meest gezonde vetten zijn de onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten kun je weer opdelen in Enkelvoudige- en Meervoudige onverzadigde vetten. Het verschil zit hem in de structuur van de vetten, maar dat is een scheikundig onderwerp. Dus dat sla ik even over!

Producten met onverzadigde vetzuren zijn: olie soorten (bv olijfolie), noten (bv amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, 100% natuurlijke pindakaas), avocado’s, vis- en visproducten & zaden/pitten.

Verzadigde vetzuren zijn de minder gezonde vetten. Mijn persoonlijke geheugensteuntje was de V – van ‘verkeerd’. Verzadigde vetten zijn slechter voor de gezondheid. Het is niet erg als je verzadigde vetten eet, maar als de hoeveelheid over langere periode te groot is, is de kans op hart- en vaatziekten groter & heb je de kans dat de hoeveelheid cholesterol in je lichaam ook stijgt.

Producten met verzadigde vetzuren zijn: vette vleeswaren, kaas, room-/bak boter, frituur vet, slagroom, chocolade, kokos (DUS OOK KOKOSOLIE!!) koekjes & gebakjes, zoutjes, chipjes & alles wat gefrituurd is.

Als laatste hebben we nog de trans vetten. Dit zijn de meest ongezonde vetten die er zijn. Trans vetten zijn vetten, waarvan de chemische structuur is veranderd. Het product is dus bewerkt. Doordat de chemische structuur van deze vetten ‘omgebouwd’ zijn tijdens de bewerking, herkent ons lichaam deze dus niet en kunnen deze vetten niet afgebroken worden door ons lichaam. Als resultaat worden deze stoffen dus opgeslagen in ons lichaam van vet.

Essentiële en niet-essentiële vetzuren

Als laatste hebben we nog de essentiële & niet-essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn vetten niet niet door ons lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Deze moeten we dus binnen krijgen door middel van onze voeding. Voorbeelden hiervan zijn Omega 3 en Omega 6. Deze stoffen vind je in dierlijke- en plantaardige producten. Bijvoorbeeld (vette) vis of lijnzaad/noten/zaden.

Niet-essentiële vetzuren zijn vetzuren die door ons lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld vitamine K. Deze kan zelf aangemaakt worden door ons lichaam.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vetten ligt ongeveer op 30% van de totale energiebehoefte. Als je makkelijk wil rekenen – kun je ook ongeveer 0,7 – 1 keer je lichaamsgewicht aan grammen overhouden. Wanneer je dus 60 kilo weegt en je eet dagelijks 45 – 60 gram aan vetten, zit je prima.

Conclusie

Een gezond, strak en fit lichaam hebben is dus gezond, maar een (extreem) laag vetpercentage kan dus een groot risico zijn. Voornamelijk voor vrouwen. De hormoon regulatie kan in de war komen, de menstruatie kan uitblijven en de vrouw kan zelfs onvruchtbaar raken als dit langere periode aanhoudt. Een laag vetpercentage is een risico, maar een hoog vetpercentage uiteraard ook. Dit kan hart- en vaatziekten veroorzaken. 

Eet ook genoeg vetten (voornamelijk onverzadigde vetten) en zorg dat je voldoende omega 3 binnen krijgt. Eet dus ook af en toe een lekker vet visje, dat is goed voor je! Elke dag een handje noten is ook bevorderend voor de gezondheid. Door voldoende vetten te eten, zorg je dat je hormonen hun werk blijven doen, dat je lichaamscellen genoeg voeding krijgen en dat de in vet oplosbare vitamines (A, D, E & K) goed in het lichaam worden opgenomen.

Van vetten word je dus niet vet. Van te veel calorieën consumeren dan je dagelijks nodig hebt (over langere periode), kom je wel vet aan. Wil je voor gezonde vetten gaan? Ga voor onverzadigde vetten. Vermijd transvetten zo veel mogelijk!

Heb je hulp nodig bij het volledig maken van jouw voedingspatroon? Vraag eens informatie op voor persoonlijke schema’s en/of coaching! Je kunt ons bereiken via info@dutch4health.nl

Liefs, Carmen

BRON: BGN GEWICHTSCONSULENTE & VOEDINGSLEER

 

 

Vraag hier je persoonlijke schema aan