Incline sit up

De incline sit up is een hele fijne oefening om je buik te trainen. Deze oefening wordt vaak uitgevoerd op een bankje waar je decline op kunt bankdrukken. Je kan een extra schijf voor je vast houden om hem nog zwaarder te maken. Ook deze variant is dus een goed hulpmiddel om hypertrofie voor je buik te krijgen. De normale sit-up wordt vaak op een matje uitgevoerd maar hier heb je dus wel een schuin aflopend bankje voor nodig. 

Specificaties van de Incline sit up

 • Hoofdspiergroep(en): Buikspieren
 • Hulp spiergroep(en): 
 • Type oefening: Isolatie
 • Niveau: Beginner

Start positie

 1. Ga op een decline bankje liggen.
 2. Plaats je voeten onder de steunen.
 3. Laat je billen, rug en hoofd rustig op het matje liggen.
 4. Kijk recht omhoog.

Uitvoering & aandachtspunten

 1. Buig je bovenlichaam vervolgens naar voren en wees er alert op dat je niet aan je nek trekt.
 2. Je rug en schouders komen van het bankje af, probeer als je boven bent je lichaam even 2 seconden vast te houden voordat je terugkomt. Op het plaatje draait hij nog iets in op de zijkant extra te stimuleren. Dit hoeft natuurlijk niet!
 3. Zorg ervoor dat je niet elke keer helemaal op het bankje gaat liggen. Je bovenlichaam stopt net voordat hij bij het bankje is.
 4. Als je een zwakke onderrug hebt kun je beter eerst je gehele core versterken voordat je aan deze oefening begint. Denk hierbij aan een oefening zoals het planken.

Hoe pas je hem toe in je schema?

De incline sit up is een fijne isolatie oefening om je buik te trainen. Ik vind het voornamelijk prettig dat je een extra gewicht voor je vast kunt houden. Buikspieroefeningen worden vaak gezien als middel om een ‘sixpack’ te creëren. Helaas is dit niet altijd waar… Je moet namelijk wel een laag vetpercentage hebben wil je de buikspieren zichtbaar tevoorschijn laten komen. Ik doe meestal 8-12 herhalingen bij deze oefening. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel gewicht ik extra gebruik.

Dit artikel is gesponsord door:

incline sit up

Vraag hier je persoonlijke schema aan